Nr 2 Hier komt mijn verhaal , hij bedreigde een hoge officier S 5

Welcome op Udonthaniweblog

De beste Udonthani – Community voor iedereen.

Ze kunnen niet meer
om ons heen!!

 

Hallo  Redactie,

Deze bijdrage is van Piet de maat van Gerrit uit Eindhoven.

Het gaat over een jongen van 18 jaar die destijds  weigerde  voor 1 gulden per dag de militaire dienstplicht te vervullen.

Het was 1958,er was dienstplicht in Nederland.

Mijn vriend Gerrit  werd eerst gekeurd en toen ingedeeld bij  Van Heutz de eeuwige wachtlopers .Daar zaten alle kneuzen bij elkaar.

Nu was mijn vriend bril dragend zo een bril met van die sjampot  glazen.

Desondanks werd Gerrit goed gekeurd voor de militaire dienst.

Hij was een heel goede woning stoffeerder. Verdiende  een vet loon destijds bij zijn baas, en hij  beunde elk weekend bij. Trappen bekleden vloerbedekking leggen.

 

Maar de man moest in eens opkomen voor de militaire  dienst. Wat had die man een hekel aan de dienstplicht.

Hij melde zich met tegenzin  bij de kazerne. Die kazerne stond bekend als de eeuwige wachtlopers.

Op 1 januari 1955 werd het Bewakingskorps Koninklijke Landmacht (BKL) ondergebracht nij het Regiment. De mannen werden vanwege hun embleem met de kemphaan “kippenneukers” genoemd, wat de naam van het Regiment niet ten goede kwam.

Soms stonden ze er met personen te controleren.

Dan moest hij soms uren in zo een houten hokje aan de poort staan om mensen te controleren die in of uit gingen.

Hij  ging na het eerste vrije weekend al niet meer terug naar de kazerne.

Daags  na het weekend stond de MP bij zijn ouderlijke huis  en kwam hem op halen. Hij had zich verstopt op de zolder van zijn ouderlijke woning.

Hij kreeg wegens verzuim 14 dagen zware  opsluiting in Nieuwersluis de militaire gevangenis.]

Toen hij er uit de bak kwam smeerde hij hem snachts  en ging hij snel naar vrienden in Eindhoven  die hem verborgen voor de militaire politie.

Toen hij  weer opgepakt werd na enkele weken kreeg hij weer 14 dagen Nieuwersluis  straf.

Bij zijn daarop volgend verlof kwam de man zo wat huilend bij zijn vriend Piet aan, die wist overal raad op.

Gerrit vroeg hem hoe kom ik uit militaire dienst?

Piet zei hem luister  doe precies wat ik zeg en je vliegt er zo uit met  de titel niet geschikt voor de militaire dienst.

Gerrit zei: wat moet ik doen?

Piet zei hem als ze je weer laten wachtlopen en je moet weer in dat hokje staan om mensen te controleren  dan wacht je tot er een of andere hoge officier naar binnen wil.

Die weiger je binnen te laten!

Je springt dan uit dat  hokje presenteer je geweer dus je richt het op die officier en zegt als jij hier binnen wil dringen  heb ik de plicht  je grondig te controleren. En jij lijkt me een vijand.

Zo gezegd zo gedaan. Er kwam een hoge piet binnen en Piet richte het geweer op de man en  zei hem je komt er niet in je bent een vijand.

En dit was het gevolg van die actie van Gerrit.

 

De officier stapte opzij en  zei hem  geef je naam en je nummer   je gaat hier voor boeten manneke.

Hij werd in de boeien geslagen en afgevoerd naar de straf inrichting Nieuwersluis.

 

Gerrit  kreeg nu 1 maand  straf verzwaard Nieuwersluis.

Maar toen hij uit Nieuwersluis  terug op de kazerne kwam lag daar zijn ontslag uit militaire diens wegens  ongeschikt al klaar.

S 5 betekende afgekeurd voor alle militaire diensten.

Hij vertrok met een blij gezicht en was dus na 3 maanden weer vrij man.

En hij werkte hard als woning stoffeerder en verdiende ipv 1 gulden per dag nu weer  dik 300 gulden per week.

Hij is zijn vriend Piet zeer dankbaar geweest die hebben samen menig pilsjeop de goede afloop gedronken.

Nieuwersluis straf inrichting voor militairen.

Wat was dat precies?

.
Van 1940 tot 1945 huisvestte de kazerne ondermeer de Opleidingsschool Marechaussee. Andere gebruikers waren een direct gevolg van de bezetting van Nederland. Zo was er de Arbeidsdienst gevestigd, het Rijks Opvoedingsgesticht en Tuchtschool en er werden Nederlanders (uit het verzet) gevangen gezet in het Centraal Bewaringskamp Politieke Gevangenen.

Na de oorlog werd er in september 1946 het Depot en Detentiekamp met een straf- en tuchtklasse gevestigd ten bate van detentie van degenen die een beroep op de dienstweigeringswet hadden gedaan om niet naar Nederlands-Indië uitgezonden te worden. Ook werden er militairen opgesloten (citaat) “wiens aanwezigheid bij de troep ongewenst was of een gevaar kon opleveren dan wel schade voor de geest van de troep kon berokkenen.”

In 1950 werd de naam veranderd in Depot voor Discipline. Het Depot was de enige militaire strafinrichting in Nederland en was bedoeld voor de drie krijgsmachtdelen. Nieuwersluis was de te vermijden plek voor vooral dienstplichtig militairen. Wat moest men gedaan hebben om tot Nieuwersluis veroordeeld te worden? Veel voorkomende vergrijpen waren drank gecombineerd met rijden en onwettige afwezigheid. Maar ook diefstal, desertie en geweldsmisdrijven. Dit moest bestraft zijn met een vrijheidsstraf van ten hoogste zes maanden.
Afhankelijk van de strafduur en rang werd men in één der paviljoens geplaatst. Een tijdlang werden ook principiële dienstweigeraars in afwachting van hun beroep op de Wet Gewetensbezwaren Militaire Dienst in Nieuwersluis opgesloten. Afhankelijk van de rang volgde men een dagprogramma. Soldaten en  relatief licht vergrijp als ongeoorloofde afwezigheid zaten. Was het verblijf op het Depot al geen pretje, de gestrafte dienstplichtigen moesten ook nadienen. De duur van de straf werd bij de diensttijd opgeteld.

Met dank aan onze sponsors

Reageren?zelf een verhaal in sturen  kan via lowy.cremers.senior@gmail.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord