Verschil tamme kastanjes en de wilde kastanje

The best Udonthani – Community for everyone
Ze kunnen niet meer om ons heen!!
3000 volgers,eigen youtube kanaal.Thaise lowy op Fb

lowy.cremers.senior@gmail.com

Door de enorme  vele en goede reacties op ons artikel over allerlei soorten noten  geven we hier een impressie  van de diverse soorten kastanjes..Ingezonden door onze  expert  Jozef de Kastjanje.

 

Geschiedenis van de kastanje

De kastanje dateert waarschijnlijk nog uit de prehistorie, er zijn tekenen van teelt die uit 2000 v.C. stammen, en het zou een van de eerste voedsels kunnen zijn voor de mens. De Europese kastanjeboom vindt zijn oorsprong in Griekenland,  en deze is inmiddels geexporteerd naar Amerika, waar de inheemse kastanje die al door de indianen geteeld werd met uitsterven bedreigd werd door een schimmelinfectie die zich vanaf 1904 over het continent verspreidde via besmette Aziatische kastanjebomen die op Long Island, New York geplant waren. Deze infectie roeide in 40 jaar tijd tussen de 3 en 4 miljard kastanjebomen uit, slechts enkele kleine bossen in Californië en enkele noordwestelijke staten bleven gespaard. Ironisch genoeg worden de Aziatische rassen tegenwoordig gekruist met de Amerikaanse om ze juist resistent te maken tegen ziektes.

In Griekse en Romeinse literatuur wordt geschreven over geneeskrachtige eigenschappen van kastanjes, maar ook over winderigheid als gevolg van overdaad.

In de middeleeuwen staat de kastanje bekend als het overlevingsvoedsel voor hele volksstammen in gebieden waar tarwe niet groeide, met name in de strenge wintermaanden, en in de 16e eeuw werden gepofte kastanjes al in de straten van Rome verkocht. Omdat kastanjes slechts drie maanden vers blijven, en het transport naar het noorden in de 18e en 19e eeuw nog niet zo snel ging als tegenwoordig, zijn ze lange tijd het voedsel gebleven voor de boeren in de heuvelrug van Turkije tot aan Portugal, en de bewoners van de omliggende plaatsen.

Begin 19e eeuw bedacht de apotheker Antoine Parmentier, de “uitvinder” van de aardappel als voedingsmiddel voor de mens, een manier om suiker uit kastanjes te produceren, en de kastanje had goede kans om de basis te worden voor de Franse suikerindustrie, ware het niet dat Napoleon de voorkeur gaf aan suikerbieten.

In het begin van de twintigste eeuw werden kastanjes nog gebruikt als vervanging van graan, en van het meel werd zelfs brood gebakken. Hun populariteit was toen echter al een hele tijd op zijn retour, als gevolg van de concurrentie van tarwe vanaf de 17e eeuw, hun reputatie als armeluisvoedsel in de 18e eeuw en boomziektes in de 19e eeuw.

Het drogen van de kastanjes gebeurde vroeger door ze ongeveer 2 weken in rieten manden te roken boven een constant vuur. Hiervoor werden speciale “rookhutten” gebouwd. Vervolgens werden de noten in een doek gewikkeld en tegen de muur geslagen, waardoor de schillen eenvoudig braken, omdat de noot gekrompen was door het drogingsproces. Omdat gedroogde kastanjes daardoor makkelijker te pellen waren, scheelde dit de boeren veel tijd. Anders waren er wel 3 manuren nodig om genoeg kastanjes te pellen voor een gemiddeld boerengezin.

Over kastanjesaan de boom.
Eetbare kastanjes komen van de tamme kastanjeboom, welke in een herkenbare groene, stekelige bolster groeien. Kastanjes worden ook wel ‘het graan dat aan de bomen groeit’ genoemd, vanwege het hoge koolhydratengehalte.

Herkomst en groeiwijze
De tamme kastanje is een loofboom en behoort tot de beukenfamilie. Ook de eik behoort hiertoe. In Nederland groeien twee bomen die kastanjes leveren: de tamme en wilde variant. De wilde en tamme kastanje zijn geen familie van elkaar en hebben een aantal duidelijke verschillen. De bladvorming is anders evenals de bolster en de grootte van de vrucht.

Verschil tamme kastanjes en de wilde kastanje
Een tamme kastanje (Castanea sativa) heeft aan de bovenkant een puntje. Een wilde kastanje (ook wel paardenkastanje genoemd, of Aesculus hippocastanum in het Latijn) is daarentegen helemaal rond. Daarnaast heeft de tamme kastanje meer kortere stekels op de bolster en zijn ze dunner dan bij wilde kastanjes. Een ander verschil is dat bij de tamme kastanjes er meestal meerdere noten per bolster zitten, terwijl dat bij de wilde variant altijd één exemplaar is.

De wilde boom produceert paardenkastanjes, welke overigens giftig zijn om te consumeren. Deze groeien individueel binnen een bolster, in tegenstelling tot de tamme kastanje die meerdere vruchten in één produceert. De wilde kastanje komt vaker voor en is minder kieskeurig qua grond en habitat. De tamme kastanje stelt nogal wat eisen. Zo is een grondsoort van klei of kalk vaak niet geschikt en kunnen de wortels slecht tegen vocht. Wie een tamme kastanje in de tuin wil plaatsen moet even geduld hebben. De boom begint pas voorzichtig met het geven van vruchten na 15 jaar. Pas na 50 jaar kan er behoorlijk geoogst worden!

Verkrijgbaar
Kastanjes in de winkel zijn dus uitsluitend afkomstig van de tamme kastanjeboom. Ze zijn zowel heel als gepeld verkrijgbaar. Soms zelfs al in gegaarde, vacuümverpakte vorm. Kastanjemeel is verkrijgbaar in natuurwinkels en speciaalzaken. Dit meel wordt ook verwerkt in exclusieve cakes, koek en gebak.

Bewaren
Kastanjes zijn gevoelige noten en hebben de neiging tot schimmelen. Het is daarom belangrijk dat de noten op de juiste manier bewaard worden. Gepelde kastanjes blijven goed afgesloten, enkele dagen goed. Ze kunnen ook worden ingevroren en kunnen dan maandenlang bewaard blijven. Ontdooi de kastanjes door ze op een bord of rooster te leggen zodat ze niet te lang in het vocht liggen. Dit voorkomt schimmelvorming.

Wanneer je kastanjes ongepeld een tijdje in huis wil laten liggen kun je dit het beste doen op kamertempratuur. Zo gaat de smaak niet te veel achteruit. In de koelkast blijven ze wel twee tot drie weken goed. Bewaar ze dan in een open zak of met gaatjes.

Toepassing

Kastanjes kunnen zowel verhit als rauw gegeten worden, heel, in stukjes gehakt of gemalen. Pel en schil de kastanje en eet deze uit de hand of verwerk de noten tot puree. Ook lekker is het om kastanjes in de oven te poffen en te serveren naast groente zoals spruiten, prei of paddenstoelen. Ook kan je van kastanjes meel maken en verwerken in allerlei bakrecepten.

Weetjes/Wist je dat:

  • De Fransen kastanje olie gebruikten als middel tegen reuma?

  • Kastanjes tot twee keer zoveel zetmeel als aardappelen bevatten?

  • De beukenfamilie ook wel napjesdragersfamilie wordt genoemd? Dit vanwege het napje dat de vrucht beschermt.

  • De stekels van de kastanje een afweermechanisme vormen tegen aanvallen van vogels en muizen?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van kastanjes
Kastanjes zijn de enige noten waar vitamine C in voorkomt. In vergelijking met andere noten bevatten kastanjes bijzonder weinig calorieën. Wetenschappelijk is er nog niet veel onderzoek gedaan naar kastanjes.

Onze sponsors

Brickhouse inn het beste restaurant  uit Udonthani/Goud vergulden  het beste adres met garantie    0889 797002/

Beste  pc en laptop  repair 2e floor

CentralPlaza/Poolcafe Meetingpoint  soi Sanpam Udonthani/Leeya resort en fishingpool

Swensy beste ijsslon Udonthani/Bed and breakfast  bij Honnybee soi donudom Udonthani.

Met Thais en Nederlandse maaltijden.

 

Meld u aan en ook u bent snel een sponsor van deze weblog udonthaniweblog@gmail.com

Reageren mag iedereen alles zonder  verplichtingen.

 

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

als u reageerd bent u vanzelfs sprekend een fan van ons en hoord u bij de 3000 volgers.

Wij hebben schijt aan iedereen  zelfs an mensen  die tegen ons zijn ha ha ha .

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord