10.000 van huis en dan lees je zwarte piet niet meer welkom in Thailand

Gezien op internet

Het is al een jarenlange traditie, de Sinterklaasviering in de tuin van de residentie, echter dit jaar is er sprake van een ingrijpende verandering. Zwarte Piet is niet meer welkom op terrein van de Nederlandse ambassade. Hij moet plaatsmaken voor de roetveeg Piet, dat heeft de ambassade besloten in samenspraak met de NVT Bangkok.

Vorig jaar stond Zwarte Piet nog gebroederlijk naast ambassadeur Kees Rade, dat was de laatste keer. De redactie van Thailandblog is nieuwsgierig naar deze ommezwaai en ging op onderzoek uit.

Sinterklaasfeest in de tuin van de residentie

Ieder jaar organiseert de NVT in Bangkok een Sinterklaasfeest, daarvoor stelt de Nederlandse ambassade de prachtige tuin van de residentie beschikbaar. Het is altijd een gezellig feest met veel Nederlandse en Thaise kinderen die zich vermaken met spelletjes, muziek, dansen, een goochelaar en natuurlijk Sinterklaas en Zwarte Pieten.

Op een Facebookbericht lazen wij dat, zonder er ruchtbaarheid aan te geven, de ambassade dit jaar het feest gaat aanpassen door Zwarte Piet in de ban te doen. Het leek er op dat dit met instemming van de NVT Bangkok was besloten. Uit e-mailcontact met Dick Zeilstra, penningmeester Nederlandse Vereniging Thailand, bleek echter dat dit niet bepaald de keuze van de NVT was: “Het is niet de NVT maar beleid van de ambassade die zich weer aan richtlijnen van het ministerie houdt”, aldus Zeilstra.

De redactie  heeft daarop een reactie gevraagd aan de Nederlandse ambassade. Die kregen wij van Kenza Tarqaat: “Om de Sinterklaas viering op de ambassade zo veel mogelijk aan te laten sluiten op het Sinterklaas feest in Nederland, is het advies van ons ministerie voor de kleur van de Pieten de lijn van het Sinterklaas journaal te volgen. Het Sinterklaas journaal zien we als de (voorlopige) uitkomst van het brede maatschappelijke debat in Nederland. Dit alles is besproken met de organisatoren van het Sinterklaas feest en in goed overleg besloten.”

Een opmerkelijk besluit

Het besluit van de Nederlandse ambassade, die het advies volgt van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, is opmerkelijk om meerdere redenen. Allereerst omdat de hoogste ambtenaar in ons land, premier Rutte, meerdere keren heeft uitgesproken dat de Nederlandse Staat zich niet moet bemoeien met de kleur van Zwarte Piet: “Zwarte Piet is geen staatsaangelegenheid”, zei Rutte in zijn wekelijkse persconferentie. “Hoed je voor een land waar de staat bepaalt hoe een volkstraditie eruit ziet. Dat lijkt me echt iets voor het volk en niet voor de politiek.” (nos.nl/artikel/2054617-rutte-zwarte-piet-geen-staatsaangelegenheid.html)

Verder blijkt uit een recent onderzoek van EenVandaag dat 71% van de Nederlanders wil dat Zwarte Piet blijft en niet transformeert naar een roetveeg Piet: eenvandaag.avrotros.nl/panels/opiniepanel/alle-uitslagen/item/weinig-draagvlak-voor-roetveegpieten-bij-landelijke-intocht-sinterklaas/

Het blijkt dus dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken en in haar kielzog de ambassade in Bangkok, er een eigen agenda op nahoudt als het gaat om de kleur van Zwarte Piet. De verklaring om het Sinterklaasjournaal van de NPO te volgen lijkt niet de meest logische keuze. Zeker als je bedenkt dat de NPO wordt gefinancierd met belastinggeld van Nederlandse burgers (740 miljoen in 2019!!), en 71% van diezelfde burgers gewoon Zwarte Piet wil behouden. De stem van de meerderheid levert dus niet vanzelfsprekend een democratisch besluit op. De eigen politieke voorkeur van de NPO, die eigenlijk onafhankelijk zou moeten zijn, raken zo ook de Nederlanders in Bangkok, die nu een roetveeg Piet door de strot gedrukt krijgen.

Voor zover wij weten wordt het Sinterklaasfeest in Hua Hin en Pattaya door de plaatselijke afdelingen van de NVT wel gewoon gevierd met de traditionele Zwarte Pieten.

 

Lowy Cremers  redactie www.udonthaniweblog.nl

0066  0852613.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord