Hoofdstuk19 boek dat is het leven door LowyCremers

 

               lowy.cremers.senior@gmail.com

Hij die nooit heeft gevaren,weet niet hoe een zeeman leeft.

Hoofdstuk 19

 

Toen is mijn enige broer Peter dodelijk verongelukt met de motor
 Rust zacht
lieve broer ik denk elke dag aan je,Lowy

Broer Peter  en  ik . zelf

Dat heeft me toen erg aangegrepen.Hij was ander half jaar ouder dan ik maar een echte broer voor mij . Ik denk nog vaak aan hem,vooral aan de jeugd tijd als ik ooit problemen had met grotere jongens op straat stond hij mijn broer altijd klaar voor me om me te beschermen .Hij was maar anderhalf jaar ouder maar kop en nek groter en oer sterk. .Ik ben blij dat ik nog email contact heb met zijn kinderen,en dat doet me goed!!
Ik werd echt verliefd op ELSKE.

Van alle meiden op de hele wereld is er voor mij maar een in mijn gedachten blijven zitten dat was Elske uit Eindhoven.Haar echte naam was Els Cauberg ze woonde in  strijp in de morulastraat. Ik bezat in die tijd de snelste brommer van Eindhoven het was een Royal Nord.

Met Elske die heel goed kon swingen heb ik nog eens een danswedstrijd bij het vok buurthuis in Gestel gewonnen.Ik ging opeen avond uit met Elske en eind van de avond besloten we de liefde te bedrijven.Nu stond er ergens een soort afbraak huis ,et een garage er aangebouwd en die stond open.Er stond in die garage box een grote aanhanger.
WIJ BEDREVEN DAAR HARTSTOCHTELIJK DE LIEFDE LIGGEND
IN DIE AANHANGER.


maar schijnlijk was ik wat te wild tekeer aan het gaan want met een klap kiepte die aanhanger omlaag.Toen zijn we maar snel gevlucht en hebben de vrijpartijnoodgedwongen in een gangetje staandebeens voortgezet, Ik had tijdens mijn verlof ook altijd een snelle brommer in die tijd.Het was de bekende Royal Nortd een Belgiese snelle brommer. De ROYAL NORD was de best verkochte brommer in de jaren 60. Die maakte tijdens mijn verlof soms grote indruk op de meiden.Een jonge zeeman met meestal meer geld te verteren dan de vrienden aan de wal en dan een Royal North als brommer dat deed het goed bij de meiden

.Het praatje ging dan ook al snel rond van als je bij Lowy Cremers achter op de brommer springt wordt je van zelfs genaaid.Die grieten spraken daar onderling wel eens over.Ik zelf reed meestal als ik een griet versierde met haar op de brommer naar de heide om haar daar op een afgelegen plek te beminnen.Maar eens op een verlof had ik een meisje versierd Elske.Ze was kleiner dan ik maar kon ook heel goed swingen en dansen met mij.Elske zat nog al snel achter op mijn Royal Nord brommer We hebben zelfs een keer een 2e prijs gewonnen bij het VOK een buurthuis te Eindhoven.

Vok  betekende voor onze kinderen  het was een fijn buurthuis in Gestel

Ook kwamen elske en ik  nog al eens bij cafe de oude vlek ik dacht aan de aalsterweg.

 

En op de leenderweg  hebben we gedanst  terwijl peter koelewijn er speelde .

 

Peter en zijn Rockets bij muzisacrum op de leenderweg naast de plaza bioscoop.

Ik ging op een avond met Elske uit en na afloop besloten we bij haar in de buurt de liefde te bedrijven in een openstaande garage vlak bij haar huis.Nu stond er in die garage een aanhanger.Ik ging met haar in die aanhanger liggen en we wipten dat het klapte Tot plotseling de aanhanger omlaag kiepte met een klap. We zijn zo geschrokken en bang dat de bewoners ons hadden gehoord zijn we snel de garage uit gegaan en hebben ons spel in een gangetje voortgezet want ze wilde wel meer. Wippen in de aanhanger . Ik was in die tijd wel een beetje verzot geworden op dit meisje.Maar toen ze na enige tijd mij vertelde dat ze al 2 weken over tijd was met haar maandelijkse probleem schrok ik me rot.En elke keer als ik haar daarna tegen kwam zei ze nog niks .
Tot ongeveer een dag of 5 erna ik haar tegen kwam en ze me zei hoera de clown
heeft een rode neus.
Ze had haar maandelijkse probleem gelukkig terug gekregen en de clown had weer een rode neus gekregen zei ze me. Dat zei me genoeg.Ik ben van af dat moment wat voorzichtiger met haar omgegaan en op tijd de kerk uit gegaan want ik wilde me niet binden.Later heb ik ooit wel eens spijt gehad dat ik haar heb laten schieten ze was echt een toffe meid.Ik heb haar nooit meer gezien jammer.Dat was een van de vrouwen waar ik echt dol op was in die tijd met haar had ik een goede band..

Ik vertrok met het schip de ALNATI VAN NIEVELD GOUDRIAAN .
Voor de passagiers hadden ze zelfs eigen kop en schotels met het wapen van de rederij er op.
Wij voeren onder de kust van

.Ik was in de functie van kapiteins bediende aangemonsterd.Het was een luizen baantje.Ik hoefde alleen maar voor de ouwe en de staf te zorgen.Het was meer horen zien en zwijgen.We kregen echter eerst opdracht om naar Santos Brasil te varen een plaats mij erg goed bekend.Ik had een eigen prachtige hut aan boord in de midscheeps.Als de Kapitein me ergens voor nodig had rinkelde er een bel en ging er een lichtje branden en toog ik naar boven om te vragen wat ik voor hem kon doen.Als het slecht weer was bracht ik het eten voor hem en de 1e stuurman naar de brug .Want weer of geen weer gegeten moest er toch 3x per dag op een schip. Als er gasten voor de Kapitein waren in een haven verzorgde ik die ook.Ik schonk borrels in haalde eten en hield zijn hut en douche schoon.En als de ouwe voor het eten zat te borrelen samen met de stuurman en de 1e machinist schonk ik de drankjes in.

Een matroos
verkocht 2 linker
schoenen.
Door mijn werk hoorde ik natuurlijk dingen die de rest van de bemanning op dat moment niet kon of mocht weten.Zo hadden we eens een vol schip met schoenen als lading aan boord.Ik had via een gesprek van de staf opgevangen dat het allemaal linkse schoenen waren.Ik kon zo doende de bemanning aan boord waarschuwen geen schoenen uit het ruim te pikken want het waren alleen maar linkse.


Dat deed men om diefstal te voorkomen.Een volgend schip nam dan allemaal rechtse schoenen mee. Maar een matroos dook snachts het ruim in en haalde toch een tiental linkse schoenen uit het ruim .In de eerste beste haven heeft hij toch nog op een of andere manier kans gezien om deze schoenen te verkopen.Dat deed hij heel slim hij liet een schoen zien aan een handelaar die vond het prachtig .En omdat er douane aan boord was heeft hij snel de rest van de schoenen in een jutte zak gedaan en aan de handelaar verkocht die er snel mee vandoor ging.De matroos had er goed geld voor gekregen maar kon de volgende dag niet de wal op want daar zou de bedrogen handelaar hem wel eens even onderhanden nemen.Op de Alnati kwamen we op een gegeven moment krap in het bier te zitten.En dan wordt de bemanning op rantsoen gezet.dwz iedereen krijgt maar 2 blikjes bier per dag tot dat er in een haven weer genoeg is ingekocht.