Corona maatregelen zullen nog zeker 12 tot 18 maanden nodig zijn.

Udonthaniweblog.nl

De site  voor iedereen

Ze kunnen niet meer om ons heen.

Een bijdrage  uit de wetenschap Erin Mordecai (bron internet)

 

Ons leven staat op zijn kop. En dat blijft ook nog wel even zo.

Het is een vraag die velen – zeker na de persconferentie van gisterenavond waarin de huidige coronamaatregelen nog eens met een kleine maand verlengd werden – bezighoudt. Hoelang gaat dit alles nog duren? Er zijn maar weinig virologen die daar op dit moment harde uitspraken over willen doen. Maar met behulp van modellen kunnen we wel concluderen dat veel van de maatregelen die we nu noodgedwongen omarmd hebben, nog geruime tijd gehandhaafd moeten worden om het virus er écht onder te krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek, uitgevoerd aan de Stanford University.

In de afgelopen weken hebben we verschillende grafieken voorbij zien komen, waarmee men de veelgehoorde kreet ‘flattening the curve‘ illustreerde. De grafieken lieten zien dat de toename van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames flink werd afgeremd als we afstand van elkaar houden en het virus minder mogelijkheden bieden om van mens op mens over te springen.En dat het dragen van een goede mondkap  je leven kan redden.

Deze aanpak werkt. Maar wanneer kunnen we weer terug naar hoe het was? Wanneer kunnen de scholen weer open? En wanneer kunnen we weer uit eten of een verjaardag vieren? “Wij wilden na gaan denken over hoe onze reactie er op lange termijn uit zou moeten zien,” vertelt bioloog Erin Mordecai, verbonden aan Stanford University. “We zijn namelijk bang dat het virus zich weer heel snel gaat verspreiden als we de maatregelen opheffen.”

Het virus komt terug

De modellen die Mordecai en collega’s gebruikten, onderschrijven die angst.

“Het is duidelijk dat als we social distancing gedurende een korte of iets langere periode – enkele weken tot maanden – omarmen en vervolgens alle beperkingen weer opheffen, we mogen verwachten dat het virus weer aan een opmars begint, omdat veel mensen er nog steeds vatbaar voor zijn.” Sterker nog: elke keer wanneer de onderzoekers de beschermende maatregelen in hun modellen van de één op de andere dag lieten vallen, kwam het virus zo hard terug dat het er in werkelijkheid toe zou leiden dat zorgstelsels ernstig overbelast raken.

“OM EEN HEROPLEVING VAN COVID-19 TE VOORKOMEN, MOETEN WE MEERDERE INTERVENTIES GEDURENDE EEN LANGERE PERIODE – 12 TOT 18 MAANDEN OF MEER – DOORVOEREN”

Het is een vrij ontnuchterende conclusie. We hebben de maatregelen die zo’n grote impact hebben op ons leven, onze financiële situatie, de economie, etc. nog wel een tijdje nodig. En niet alleen de modellen voorspellen dat, zo benadrukt Mordecai. De geschiedenis doet dat ook. “We zagen het tijdens de griepepidemie in 1918 toen Amerikaanse steden de beperkingen na drie tot acht weken weer ophieven en het aantal griepbesmettingen een tweede piek bereikte.

Tijdens die pandemie werd ongeveer een derde van de wereldbevolking geïnfecteerd en overleden 50 miljoen mensen. Om een heropleving van COVID-19 te voorkomen, moeten we meerdere interventies gedurende een langere periode – 12 tot 18 maanden of meer – doorvoeren, tot er wereldwijd effectieve behandelingen en/of vaccins beschikbaar zijn.”

Iedereen mag op dit artikel reageren  ,zet uw bericht op  onze email en we plaatsen het voor u op onze weblog

                                                                                          lowy.cremers.senior@gmail.com