Deel 5 Thailand mijn 2e vaderland door Lowy cremers senior. Het is uit het even gegrepen.

Al ruim 10 jaar de beste weblog.

3000 fans

5e deel over Thailand mijn 2e vaderland door Lowy Cremers.Senior.

Ze kunnen niet meer om  ons heen.

Thailand mijn 2e vaderland door lowy cremers senior.

 

 

Er werd gegeten gezongen en gedanst.Het was een dolle party ik had zo iets vrolijks nog nooit mee gemaakt.Er traden zelfs jonge danseressen op schaars gekleed die dansten voor ons het publiek.
De dag na de crematie werd de as van de overledene in een urn bezorgd bij mijn buurman.
S,avonds om 21 00 uur gingen we weer naar Udonthani.Ik was zelfs wat dronken geworden wat een belevenis.
Er gebeurde in onze straat ook wel eens rare dingen.Zo was er vrouw die spoorde niet goed was een soort zwervertje.Dan liep ze langs mijn huis en tilde haar t shirt op ,liet haar ferme borsten zien en vroeg en bedelde me om wat kleingeld.Ik reageerde daar nooit op en gaf haar geen geld.Want als ze geld had bestede ze dat uitsluitend aan de Thaise vuurwater wiskey met de naam Lawkow.Deze vrouw  door mij betiteld als Mis Tiet  hebben ze op een dag  gevonden  ze lag dood in een sloot  vlak bij onze woning.

 

 

 

Veel mensen in Thailand drinken deze goedkope sterke drank en dat zijn meestal de alcohol verslaafden.Ook vrouwen maken zich daar aan schuldig.
Bij mij in de straat schuin tegen over ons huis woonde een stelletje ,dat elke dag aan het vechten was.Ze waren alle twee man en vrouw zwaar aan de alcohol verslaafd.Maar toen op een dag was de man thuis gekomen onder invloed en hij bracht gewoon een nieuwe vriendin mee naar huis.Hij wilde deze vrouw aan zijn vaste vriendin voorstellen,maar die pikte dat niet.
Dus in een maand tijd vochten die 2 vrouwen regelmatig om de gunsten van deze man.
Tot er op een nacht het volgende gebeurde.De man woonde in een groot houtenhuis.

Er was die nacht niemand in het huis.Om 0400 uur in de nacht kwam de eerste vaste vriendin ladderzat aan.Ze ging het huis in met een jerrycan benziene.
Het huis werd in brand gestoken door een jaloerse vrouw.
Sprengkelde die uit over de meubels etc en stak het aan.Daarna vluchte ze weg.In mum van tijd stond het huis in de fik.Het brande geweldig ,vlammen van wel 8 meter kwamen het houtendak uit.Er verschenen 3 brandweer wagens maar er was geen redden mogelijk.Het huis brande geheel af.De volgende dag is die vrouw gearresteerd en brachten ze haar nog met de politie even langs het afgebrande huis en toen ging ze het gevang in.

 

 

 

 

 

Het houten huis werd door de jaloerse vrouw gewoon in de fik gestoken.
Het huis was niet verzekerd,en ik hoorde dat de meeste mensen niet verzekerd zijn in Thailand.Ze zeggen is te duur en er gebeurd nooit iets .
Nu 5 maanden later ligt wat er over is van het huis er nog net zo bij als toen het pas afgebrand was.Er is niks opgeruimd en de gemeente doet er ook niks aan.

 

 

En  3 maanden later  zag ik de vrouw die het houtenhuis van haar vriend  in de fik stak al weer over straat lopen zo  was ze weer snel vrijgelaten.Ze liep met haar vriend over straat dus liefde maakte blind zegt men wel eens!
Na dat ik dus veel kennis had gemaakt met al de vriendinnen van mijn Honnybee werd ik door de hele gemeenschap hier in de Soi Donudom zo heet de straat opgenomen als een van hen.

Ik werd bij alle festiviteiten betrokken. En ik bezocht de lagere school.Ik sprak met de juf van de 2e klas.Ze liet me kennis maken met de kinderen.Ze klaagde date er te weinig geld kwam van de overheid om goed les te kunnen geven.
Ik verwonderde mij er over wat er voor een landkaarten in al die leslokalen hingen.Ik zag namelijk dat op een landkaart van Thailand alle landen rond Thailand en grote plaatsen wit waren gekalkt.Ik vroeg de juf leren die kinderen dan niet wat er nog meer is dan Thailand.

Het antwoord was ja dat klopt we leren ze alleen dingen over Thailand.En dat vond ik zo raar.
Vraag je dan aan een kind van rond de 12 jaar waar ligt Amsterdam of Berlijn dan weten ze het niet.
Het hele onderwijs staat dus op een laag pitje in Thailand.
Mensen uit een gewoon gezin kunnen de schoolkosten meestal niet opbrengen.En dan zijn er nog mensen die de kinderen uitbuiten.Ze laten ze mee werken in hun zaak.Soms zijn de kinderen 7 jaar werken de hele dag mee in het restaurantje langs de straat en gaan niet naar school.
Ook zijn er kinderen die rozen verkopen op de uitgaan centra,s.Op de achtergrond loopt dan meestal de moeder om het kind in de gaten te houden en dan als er wat bloemen zijn verkocht komt die moeder in actie om snel het geld van het kind afte nemen.

Udonthani heeft zo als ik ooit geteld heb ongeveer 20 echte thuisloze zwervers,mannen als vrouwen.Die lopen de hele dag te bedelen,slapen op straat en eten uit de vuilnisbakken.
Ik maak en verkoop Sjoelbakken meestal  besteld door Nederlanders voor hun kinderen.Op een dag heb ik 4 sjoelbakken op een opendag op de lagere school geplaatst.Ik maakte er voor de kinderen een wedstrijd van wie de meeste punten haalde kreeg een prijsje van me in de vorm van een knuffeldiertje.

 

 

 

 

De kinderen genoten van dat spel.Maar ik verwonderde me er over dat die kinderen sommige uit de laatste klas niet onden rekenen.Gooide iemand bvb wat punten bij een.Dan zag je ze tellen.Ze deden dat met hun vingers.Iemand die bvb 3×3 had gescoord telde met de vingers het getal op.In NL leer je bvb gezamelijk de tafeltjes van 10 etc gezamelijk opdreunen.Zo leer je dan ook het zgn koprekenen.
In Thailand werken ze nog met een telraam om te leren rekenen.
Als ik dan ook hoor van de juf op de lagere school dat ze 6 klassen hebben maar dat de school van de regering slechts voor 5 klassen een leerkracht betaald krijgt is dat droevig.
Laat ik het eens hebben over de levenskosten in Thailand.
Dat is niet te vergelijke met NL.

Hier betaal ik voor de vuilophaal dienst die komen elke dag de bak leegmaken dus 28 x per maand voor 20 THB dat is 50 euro cent per maand.
Een fles gas om te koken daar doe ik minimal 2 maanden mee kost mij 400 THB =10 euro
Alles is hier dus goedkoop maar voor de Thaise mensen erg duur.Want als je niks verdiend of weinig inkomen geniet is alles duur.
Kort na elkaar ben ik in Thailand 3 goede vrienden kwijtgeraakt
De eerste was een Belgiese vriend ik noem hem hier W…..Deze man was bij een masagesalon en is tijdens het maseren overleden.Dat was grote paniek.Zijn toenmalige vriendin die nog op papier met een duitser gehuwd was moest toen alles regelen voor Hr W….
Maar deze vrouw die meer dan 10 jaar geprofiteerd had van deze man ,ze had zeker 10 miljoen Thai Bath = 25.000 euro in de loop van de jaren ontvangen van de man,zij weigerde zelfs de opslag hospital kosten 15.000 thb te voldoen.

 

 

 

 

 

Uit eindelijk is de man in stilte gecremeerd.De vrouw van deze man dus zijn vriendin toog naar de Duitse
ambassade in Bangkok en vroeg toen het pensioen aan van de ook immiddels nog steeds wettige Duitse echtgenoot.En dat pensioen kreeg ze.Momenteel ontvangt deze vrouw dus meer dan 1200 euro van de Duitse staat zijnde het pensioen van haar overladen Duitse man.
Regelmatig kwam er een Nederlander bij ons op bezoek met zijn Thaise vrouw.Zij was onderwijzeres op een middelbare school.Hij de man Ben Veldman was een gepensioneerde Bioloog/scheepstimmerman.
De man kwam al regelmatig met zijn vrouw bij me langs om van mij wat hollandse haringen en frikandellen te kopen
Maar op een dag Ben was toen 68 jaar werd hij ziek.Meer dan een jaar takelde deze man hard af.Op het laatst kwam hij per auto en zat hij in de rolstoel.De man had kanker gekregen.

Toen is de man na een pijnlijk ziekbed overleden.
De vrouw die geen Nederlands spreekt of verstaat deed een beroep op mij of ik de crematie etc met haar en haar familie wilde regelen.En ze vroeg mij om contact op te nemen met Ben zijn familie in Nederland .Ben had al jaren geen contact meer met NL
Ik heb de ambasade en buitenlandse zaken ingelicht en die gaven mij het adres van de zoon van Ben in Nederland.Maar die mailed me terug ik wil er niks meet te maken hebben doe er mee wat je wil.

 

 

 

 

 

Toen heb ik samen met een Nederlandse vriend die bij mij op vakantie was die vrouw ze heet Pim op allerlei gebied geholpen.We hebben Ben mijn vriend een waardige crematie gegeven.Na de crematie zijn we naar Nongkay gegaan naar de grote Mekon revier.En daar hebben we met een boot de revier op gevaren en de as van Ben aan de golven toevertrouwd.Na een prachtig dine aan de Mekon revier zijn we weer huiswaards gegaan.De vrouw Pim is me nog steeds danbaar dat ik het met een Nederlandse vriend zo goed heb geregeld voor haar.
De overleden vriend Ben had een goede levensverzekering en hij had haar huis geheel gefinancierd, en daar geniet deze vrouw nog steeds van.
Ben jongen rus in vrede je was een echte vriend,wij wensen je vrouw sterkte met dit verlies.Wij hebben later de as van Ben uitgestrooid over de Mekon revier.

En toen is op een dag   een andere Belg een goede vriend van ons dodelijk verongelukt .

Hij reed ter hoogte van het  stadion in Udonthani op een  betonnen  bloembak en was op slag dood.

 

Het vervolg, elke dag  een hoofdstuk.

lees dan het  vervolg verhaal 

Met dank aan de sponsors.