Likdoorn of Eksteroog. Het is uit het leven gegrepen.

 

 

Likdoorn

 

 • Welkom op udonthaniweblog.nl

  Udonthaniweblog.nl is met 3000 fans wereldwijd  per maand  al 10 jaar de beste Thailand-community .

Een bijdrage van een onzer fans Charley uit Udonthani.(bron  binnengekomen van een lezer van Thailandblog )

Dokter Johan  ik ben man uit Udonthani 78 jaar weeg  130 kg ben 1.69 groot.

Ik eet veel  snacks en elke dag  Piza,en drink elke dag  1 a 2 flessen   mierewijn.

Ik heb  op beide voeten  aan de onderzijde  een likdoorn of  ze noemen het  Ekster ogen..

Kunt u me  raad geven ?

LIKDOORN OF EKSTEROOG: WAT IS HET EN WAT KUN JE DOEN?

Likdoorn of eksteroog

Je voelt een pijnlijk plekje op je voet waar je veel last van hebt. Als het een geel, glasachtig plekje is, kan het zomaar zijn dat je een likdoorn of een eksteroog hebt. Erg pijnlijk, dus wil je er waarschijnlijk heel snel wat aan doen. Laten we de mogelijkheden even op een rijtje zetten.

TIP van Dokter Johan.

Allereerst ben je veel te zwaar,dus stoppen met elke dag snaks en Piza eten.

En die rode mierenwijn   niet meer nuttigen.

Heb je ook last van Stress?

 

Wat is een likdoorn of eksteroog precies?

Voor diegene die denkt dat een eksteroog alléén op je voeten voor kan komen, die heeft het helemaal mis. Een eksteroog kan ook voorkomen op je vingers en handen. In basis is een eksteroog een reactie van het lichaam om zich te beschermen tegen overmatige wrijving door bijvoorbeeld te nauwe schoenen. Het lichaam begint eelt te produceren op de geïrriteerde plekken waardoor een dikke, harde laag ontstaat wat de geïrriteerde plek wellicht wel beschermd, maar de bescherming op zich, de geharde eeltlagen, vormen dan inmiddels ook een probleem. De laag wordt te dik waar je veel last van kunt krijgen. De plek gaat pijn doen bij iedere stap.

 

De symptomen van een likdoorn of eksteroog

In de meeste gevallen zal de likdoorn vanzelf weer verdwijnen als de irritatie weg wordt genomen. Dat wil zeggen: Op het moment dat je bijvoorbeeld je te kleine schoenen verruilt voor correct passende schoenen, zal de irritatie verdwijnen, en daarmee ook de eksteroog. Maar het is een ander verhaal als je bijvoorbeeld diabetes hebt, of problemen met de circulatie van het bloed. In dat geval is er een risico op complicaties. Hoe dit in elkaar steekt, lees je verderop.

 

 

Er zijn een aantal duidelijk herkenbare symptomen voor een likdoorn of een eksteroog aan te wijzen. Het is belangrijk om deze goed te kennen, want er is vaak een verwarring met normale eeltvorming.

Eerst even de symptomen op een rijtje:

 • Je hebt last van een schilferige, wasachtige en/of droge huid.

 • Onder de huid voel je pijn, of in ieder geval is het extra gevoelig

 • Je ziet en voelt een verharde bult die verhoogd is.

 • De oppervlakte van de huid voelt ruw en dik aan.

 

 

 

 

En dan de verschillen tussen normale eeltvorming en een eksteroog:

 • Een eksteroog is erg geconcentreerd. Waar normaal eelt vaak een groot deel van de voet beslaat, is een likdoorn veel kleiner.

 • Het eksteroog heeft een harde kern en is omgeven door ontstoken, rode huid.

 • Vaak komt het eksteroog op die delen van de voet voor waar normaal geen druk op staat, dus niet geïrriteerd wordt. Denk hierbij aan de zijkanten van de tenen of bovenop de tenen. Overigens kan een eksteroog natuurlijk ook voorkomen op de andere delen van de voet, maar dat komt veel minder vaak voor.

 • Als je met je vinger op het eksteroog drukt, is dit erg pijnlijk.

 

 

 

 • Eelt varieert in vorm en grootte, en is in de meeste gevallen niet pijnlijk.

 • Ook is vaak eelt aanwezig op een groot deel van de voet, met name de zool. Een eksteroog daarentegen beslaat een heel klein oppervlak.

De oorzaken van een likdoorn of eksteroog

 

Een eksteroog ontstaat door overmatig wrijving en druk op een bepaalde plaats van de voet. Je hoeft geen medicus te zijn om te verzinnen dat dit in 99% van de gevallen door slecht passend schoeisel komt. Denk hierbij niet alleen aan strak zittende schoenen, maar ook aan té los zittende schoenen of schoenen die te smal zijn. Ook het dragen van (hoge) hakken kan eksterogen veroorzaken.

Door de overmatige wrijving gaat de voet zichzelf verdedigen door als het ware een barrière op te bouwen tussen het drukpunt en de veroorzaker hiervan. Een hele natuurlijke reactie, maar niet de meest comfortabele. Door de extra aanmaak van de huid, die snel gaat verhoornen, wordt er inderdaad een soort stootkussen gevormd, maar op hun beurt gaat de dikke verhoornde laag problemen opleveren doordat onderliggende zenuwuiteinden hiermee ook geïrriteerd worden.

15x Gezonde Overheerlijke Toetjes, Koekjes & Taarten  blijf er van af.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt likdoorns in de meeste gevallen gewoon zelf behandelen, maar als je je hier niet lekker bij voelt is het misschien verstandiger om een afspraak te maken met een pedicure of met je huisarts. Deze heeft de kennis en het gereedschap om dit op een verantwoorde wijze uit te voeren.

Correct schoeisel aanschaffen

 

 

 

 

Deze oplossing ligt natuurlijk bij jezelf. Het doel is om de drukpunten weg te nemen. Hierdoor verdwijnt de irritatie en in veel gevallen zal hierdoor ook het eksteroog vanzelf verdwijnen. Om goed passende schoenen te kopen is het belangrijk dat je je voeten allereerst goed op laat meten door een vakman. Deze meet niet alleen de lengte van de voet, maar ook de breedte van de voet en de hoogte van de wreef. Deze kan je dan prima adviseren welke schoenen het beste voor je zijn. Daarbij is het belangrijk om schoenen te kiezen die in staat zijn om transpiratievocht op een efficiënte manier af te voeren, die dus goed kunnen ventileren. Hakken die groter zijn dan 3 centimeter zijn uit den boze, evenals onnodige naden op gevoelige plekken. Let er ook op dat de schoenen van een zacht leer zijn gemaakt.

Likdoornringetjes en zooltjes

Dit zijn eigenlijk geen oplossingen, maar moet je meer beschouwen als een aanvulling. Bij de drogist en bij de specialist kun je bijvoorbeeld likdoornringetjes kopen. Deze plak je over de likdoorn heen, waardoor de druk opgevangen wordt. De likdoorn zal hierdoor niet verdwijnen en het is ook niet een vervanging van goed passend schoeisel, maar het verlicht op dat moment de pijn. Ook zijn er in dezelfde categorie verschillende soorten zooltjes verkrijgbaar.

Eksteroog wegsnijden

Je kunt allereerst de likdoorn zachter maken door een voetbad te nemen, eventueel aangevuld met dode zee mineralen of soda. Na het voetbad is de likdoorn verweekt en kan relatief gemakkelijk weggesneden worden met een scherp, chirurgisch mesje. Ook zijn er speciale eelt- en likdoornmesjes verkrijgbaar bij de drogist. Als je dit zelf doet, is het belangrijk om alléén de bovenste laag weg te halen. Het dieper liggende gedeelte, de pit, is specialistisch werk en moet uitgevoerd worden door een arts of een pedicure. In sommige gevallen zitten er in de eeltpit nog bloedvaatjes, wat het allemaal niet gemakkelijker maakt. Mijn advies is om dit klusje over te laten aan specialisten.

Zalf en pleisters

In plaats van het eerder genoemde voetbad, kun je ook likdoornzalf gebruiken. In deze zalf zit een bestanddeel wat Salicylzuur heet. Deze maakt het eelt zacht waardoor het gemakkelijk te verwijderen is. Eeltpleisters hebben hetzelfde effect.

Wanneer naar de huisarts?

Je kunt zelf heel veel doen om de problemen van een likdoorn of een eksteroog op te lossen. Maar er zijn een aantal gevallen waarin je onvermijdelijk een afspraak moet maken met je huisarts:

 • Op het moment dat het heel erg pijnlijk wordt, of als je duidelijke ontstekingen ziet, is het zaak om direct naar de huisarts te gaan. Deze zal de likdoorn dan verwijderen, of je eventueel doorsturen naar een specialist.

 • Met name als je last hebt van een slechte circulatie van het bloed, of als je diabetes hebt, is het in alle gevallen zaak om naar de huisarts te gaan. Ga dan niet zelf zitten dokteren, want een hele kleine verwonding op de voet kan grote gevolgen hebben. Dit kan zich dan ontwikkelen tot een open, geïnfecteerde zweer wat daarna heel erg lastig te genezen is.

 • Voor het verwijderen van de pit, is een bezoek aan de huisarts ook erg verstandig. Als je hier zelf mee gaat snijden, kan dat grote gevolgen hebben.

Operatieve ingreep

In sommige gevallen kan de arts besluiten om chirurgisch in te grijpen. Dit kan het geval zijn als er sprake van een likdoorn die steeds weer terugkomt, bijvoorbeeld als gevolg van een teen- of voetafwijking. Hierbij wordt het misvormde deel van de teen of de voet hersteld, waardoor de oorzaak van de terugkerende likdoorn wordt weggenomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het rechtzetten van een teen, eventueel in combinatie met het verwijderen van vergroeide botjes of uitsteeksels in de teenbotjes.

Ook als de likdoorn zich onder de nagel bevindt, zal een operatieve ingreep noodzakelijk zijn. In zo’n geval wordt een stukje van de nagel weggehaald door middel van frezen, waarna de likdoorn bereikbaar is en weggehaald kan worden. Na de verwijdering zijn er verschillende mogelijkheden om de nagel weer te herstellen, maar dat verschilt van geval tot geval.

 

U mag op dit artikel reageren.  via een email    Wij wijgeren niemand. Lowy.cremers.senior@gmail.com

Met dank aan de Sponsors.

 

 

 

       poolbiljart Meetingpoint Sampan Udonthani

Vooral uw PC problemen 2e Floor Central Plaza

Resort and swimmingpool and Fishing pool

Bed and Breakfast Honnybee 400 thb  for 1 night .

Leeya resort swimming and fishing.

 

Gold filler  jksuradee chonburie

Kamer huur per dag,per maand per uur .Honnybee Soi Donudom Udonthani

Bemiddeling  bij koop of verkoop goederen via  gratis advertentie op deze weblog.

Indien u ook een sponsor wil worden dan hier infomeren.

lowy.cremers.senior@gmail.com

 ludovicuswcremers80@gmail.com