Alles   over kikkers En hun billetjes. Het is uit het leven gegrepen Nr 262

 

 

 

Alles   over kikkers En hun billetjes.

 

al ruim 13 jaar de beste udonthaniweblog ook in de Engelse taal.

3000 lezers/volgers/Fans

Ze kunnen niet meer om ons heen !!!!

Een bijdrage van Hugo Pannekoek uit Haarlem.

Het verschil tussen kikkers en padden.

 

Op de hele wereld zijn er meer dan 3500 soorten kikkers. Ook worden er elk jaar nog twintig nieuwe soorten ontdekt! Veel van deze soorten leven in regenwouden. In Nederland leven 6 verschillende soorten kikkers: de bruine kikker, de heikikker, de Europese boomkikker en 3 soorten groene kikkers.

kikker

Kikkers hebben over het algemeen

  • een gladde vochtige huid

  • een slanke lichaamsbouw

  • lange achterpoten met zwemvliezen waarmee ze goed kunnen springen en snel kunnen zwemmen

  • leggen hun eieren in een groep

pad

Padden hebben over het algemeen

  • een droge wrattige huid

  • een lompe lichaamsbouw

  • korte achterpoten waarmee ze hoofdzakelijk lopen in plaats van springen

  • leggen hun eieren in lange rijen

In het verleden werden alle soorten met een wrattige huid bij de familie padden ingedeeld en alle andere soorten bij kikkers. Tegenwoordig is bekend dat de verschillen niets te maken hebben met de afstamming van de kikkers. Soorten met een wrattige huid zijn soms ontstaan uit soorten met een gladde huid en omgekeerd. Daarom is de familie padden verder onderverdeeld in echte padden en andere soorten.

Alleen soorten die in het bezit zijn van een ontwikkeld orgaan van Bidder* worden nu nog tot de groep van echte padden gerekend. In Nederland vallen alleen de gewone pad en de rugstreeppad hieronder.
De vuurbuikpad, de knoflookpad en de vroedmeesterpad hebben de naam pad gehouden maar worden tegenwoordig padachtige kikker genoemd.

Boomkikkers

Amerikaanse stierkikker. De Amerikaanse stierkikker is één van de grootste kikkers ter wereld. ..

 De bastaardkikker is de meest bekende van alle groene kikkers.

Bruine kikker. …
Heikikker

  • Rugstreepkikker

 

Wist je dat kikkers kunnen ademen door hun huid. Ze hebben wel longen, maar als ze in het water zijn, absorberen ze via de huid zuurstof. 


Wist je dat kikkers een extra, half doorzichtig oogvlies hebben. Het beschermt hun uitpuilende ogen tegen beschadigingen door bijvoorbeeld waterplanten. 

Wist je dat rondom de ogen van kikkers spieren zitten waarmee die ogen onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Omdat ze ook nog boven op de kop staan, heeft een kikker een heel groot gezichtsveld. 

Wist je dat sommige kikkers sprongen kunnen maken van zo’n twintig keer hun eigen lichaamslengte.

Wist je dat een kikker zijn ogen gebruikt om zijn prooi door te slikken? De schedel van een kikker zit zo in elkaar dat hij z’n ogen naar beneden kan laten zakken door een gat in het gehemelte. Een kikker die een insect of ander klein dier te pakken heeft, knijpt z’n ogen hard dicht en duwt daarmee de gevangen prooi naar zijn slokdarm.


Wist je dat de eitjes van een kikker uitwendig bevrucht worden? Ze worden eerst door het vrouwtje in het water gelegd en daarna spuit het mannetje zijn zaad er overheen.

Wist je dat er veel kikkersoorten zijn die in bomen leven en heel goed kunnen klimmen.

Wist je de giftigste kikker de Phyllobate terribilis is, een kikker uit de familie pijlstaartkikkers. Ze zijn felgeel en een centimeter of vijf lang. Je vindt dit kikkertje in Zuid-Amerika, met name in Colombia. De phyllobates terribilis eet giftige mieren en kevertjes en slaat de gifstof batrachotoxine op. Van dit gif is minder dan een milligram nodig om een mens te doden.

Wist je dat er een kikkersoort bestaat (de platte Zuid-Amerikaanse Pipakikker) waarbij de jonge kikkertjes uit de rug van de moeder komen? De eitjes worden door het vrouwtje op haar eigen rug geplakt, waarna de huid snel om de eitjes heengroeit. Er wordt zo een holte metwater gevormd waarin de kikkervisjes uitkomen en uitgroeien tot kleine kikkers. Zijn ze volgroeid, dan breken ze uit de huid van de moeder. 

Wist je dat er kikkers zijn die onder het vriespunt kunnen overleven? Ze maken in hun bloed een soort antivries aan. Een deel van het water in het lichaam van de kikkers bevriest, maar in het voorjaar ontdooien ze weer en komen tot leven. De kikkersoorten in Nederland en België overleven het niet als ze bevriezen. 

Wist je dat er jaarlijks over de hele wereld zo’n drie miljoen kikkerbilletjes gegeten worden? En wist je dat de kikkers voor deze delicatessen levend in tweeën worden gehakt? Zo zou het vlees het lekkerst zijn. 

Wist je dat de Griekse dichter Aristophanes rond 400 voor Christus een toneelstuk over kikkers schreef, waarin ze zo kwaken: ‘Brekekekex koax koax.’

Met dank aan de Sponsors.

Thanks to the Sponsors  from www.udonthaniweblog.nl

 

Isaan Lawyers Co., Ltd. บริษัท อีสาน ล อ ว์ เยอ ร์ จํา กัด
1849/14, Sueb-Siri Rd. (Times Square) 1849/14ถ.สืบศิริต.ในเมือง
Amphur Mueang, Nakhon Ratchasima อ.เมืองจ.นครราชสีมา
THAILAND, 30,000 ประเทศไทย30000

http://www.isaanlawyers.com

Chanin Chanok soi donudom Udontani

Rooms for rent .Rent luxe rooms  .Email us for details.

 

Udon ThaniWAWA toers  vip bus met chauffeur

1500 thb per dag met chauffeur,excl brandstof.

 

 

       poolbiljart Meetingpoint Sampan Udonthani

Vooral uw PC problemen 2e Floor Central Plaza

Resort and swimmingpool and Fishing pool

Bed and Breakfast Honnybee 400 thb  for 1 night .

Leeya resort swimming and fishing.

 

Gold filler  jksuradee chonburie

Kamer huur per dag,per maand per uur .Honnybee Soi Donudom Udonthani

Bemiddeling  bij koop of verkoop goederen via  gratis advertentie op deze weblog.

Indien u ook een sponsor wil worden dan hier infomeren.

udonthanicityweblog@gmail.com